valg av terrengsykkel

Terrengsykkel? Hvilken skal du velge?

I dag finnes det et bredt utvalg-

og flere kategorier av terrengsykler.

Vi tar for oss de forskjellige kategoriene

for å gi deg litt hjelp til å velge rett.

 

Hjulstørrelse

Først, et par ord om valg av hjulstørrelse. I dag, snakker vi i hovedsak om 27,5″ og 29″. Hjulstørrelsen 26″, som var standarden innenfor terrengsykling, er på vei til å forsvinne. Valg av hjulstørrelse knyttes til flere faktorer;

Størrelse på rytter, type terrengsykkel, personlig preferanse.

Det finnes ingen absolutte regler, men ofte er 27,5″ hjulstørrelse benyttet i mer teknisk sykling og 29″ er ofte foretrukket i lettere terreng. Noen modeller finnes med både 27,5″ og 29″-varianter. Spør oss gjerne dersom du er usikker på hva du bør velge.

 

 

Halvdempet Terrengsykkel (Hardtail)

 

Cannondale Trail

 

Kjært barn har mange navn; terrengsykkel, mtb, hardtail, halvdemper, cross country hardtail….

Dette er en omfattende kategori, og det er her de fleste har startet. Du får alt fra rimelige sykler som kanskje egner seg best til enkel pendling og lett gruskjøring, til toppsykler som verdens beste syklister bruker i ritt.

En halvdempet terrengsykkel har da en gaffel med demping. På generelt grunnlag, så vil sykkelen takle varierende terreng godt. Med unntak av de aller billigste variantene på markedet, så takler den godt skogsturer, og den duger meget bra i lettere terreng som på grus og asfalt. Det skal dog sies at en slik sykkel har begrensninger i skogen. Når det blir røffere terreng, brattere, løsere osv., vil andre terrengsykler være mer egnet.

Når det er sagt, så er en «hardtail» noe av en universal-sykkel. Den egner seg meget godt i ritt som Birken og Grenserittet, der de tekniske utfordringene ikke er store. Den egner seg til pendling, lek, trening osv. Med andre ord, en sykkel til (nesten) alt.

Om du spør oss hvilken sykkel du skal velge, så er alltid spørsmålet tilbake; bruksområde og budsjett.

Fordeler med en halvdempet sykkel vil ofte være en noe lavere pris enn heldempede sykler. Den er ofte lettere (sett opp i mot pris) enn sine heldempede konkurrenter.

 

Hos Dahlmans sykkel har vi et bredt utvalg fra Cannondale; Trail, Cujo og F-SI er sykler du absolutt bør se nærmere på

 

Rittfulldemperen

 

 

scalpelsiteam

 

Sammen med «hardtailen», er dette sykkelen som som har bredest bruksområde. Den har en ganske høy innstegspris, og er sjelden et valg for førstegangskjøperen med begrenset busdsjett. Her er det da også en bakdemper, som gjør at uroligheter i terrenget absorberes langt bedre enn med en hardtail. Det gir fordeler som bedre kjørekomfort, større grad av kontroll i terrenget – noe som i sin tur fører til at man kan holde høyere hastighet i de mer utfordrende delene av terrenget.

En rittfulldemper er ofte lett – ikke langt unna «hardtailen», har tilsvarende dempervandring på 100 mm. (fram/bak) og relativt lik rammegeometri.

Cannondale har en rittfuldemper som heter Scalpel – den har blitt lovpriset, vunnet tester og er en sykkel vi selger mye av. Spør oss gjerne om Scalpel – vi har hauger med erfaring med sykkelen!

 

Den klassiske stisykkelen

 

Cannondale Trigger

 

Dette er sykkelen for deg som skal fokusere på å sykle stier og teknisk terreng, men som også vil ha en sykkel som er rimelig rask i lett-terrenget. Dersom du velger en stisykkel, så har du nok ikke ambisjoner om å vinne ritt, men du har fokus på sykkelglede i terrenget! Stisykkelen blir selvsagt med deg på ritt, men du vil nok merke at rittfulldempere og hardtails ofte holder høyere fart på grus og i lett terreng.

Stisykling er kanskje den største trenden innenfor sykling for tiden, og sykling i skog, mark og på fjellet på en god stisykkel er en fantastisk opplevelse.

En stisykkel har gjerne dempervandring fre 120 mm. til 150 mm. og en slakkere vinkel på framgaffel enn en hardtail og rittfulldemper.

Cannondale lager fantastiske stisykler! Det er kanskje Habit som er den mest kjente stisykkelen, men Trigger er også en meget kapabel sykkel (hakket grovere enn Habit). I tillegg, har Habit fått sin 27,5+ variant under navnet Bad Habit.

 

Enduro

 

Cannodale Jekyll

 

Her er sykkelsegmentet for de som i første rekke skal sykle i røft terreng og i tillegg skal ha en sykkel som er meget rask utfor. En endurosykkel er en selvfølge for de som skal konkurrere innenfor enduro, men kan også være en sykkel for de som vil ha det gøy i teknisk terreng.

En endurosykkel vil gjerne ha 170 mm. eller 180 mm. dempervandring, og enda slakkere vinkel på framgaffelen. Det er gjerne utstyrt med kraftige bremser og større bremseskiver enn syklene som allerede er nevnt.

Cannondale har Jekyll i dette segmentet. Den er redesignet i 2018, og bør være en sykkel å se nærmere på. Vi har demo-sykkel inne. Avtal prøvesykling hos oss dersom du vil teste før kjøp!

 

Downhill

Her gjelder kraftige bremser, og vandring på dempere som ligger fra 180 mm. og opp til 210 mm. Syklene har meget slakk vinkel på framgaffelen og geometrien er utarbeidet kun med tanke på sykling i bratt og teknsik terreng.

Ta gjerne kontakt med oss dersom du er på jakt etter en downhillsykkel. Vi kan helt sikkert hjelpe deg!

 

Fortsatt usikker? Ta kontakt på chat, mail (post@dahlmans.no) eller på telefon. Vi hjelper deg gjerne!